Groene thee regelt oestrogeen

Vind je deze post interessant?

Oestrogeen is een hormoon die essentieel is voor seksuele en reproductieve ontwikkeling. Het wordt geproduceerd in de eierstokken en regelt de menstruatiecyclus. Lage oestrogeenwaarden vinden meestal plaats gedurende de menopauze en kan leiden tot symptomen als nachtzweten, droogheid van de vagina en stemmingswisselingen.

Ze kunnen ook andere problemen veroorzaken zoals osteoporose. Hoge oestrogeenwaarden daarentegen kunnen het risico verhogen op ernstige aandoeningen zoals borstkanker. Medicatie kan helpen om dit oestrogeenpeil te regelen. Ook groene thee zou daarbij kunnen helpen. Dat zou dan meteen een oplossing bieden tegen heel wat problemen. 

Groene thee

Groene thee is gemaakt van de ongefermenteerde bladeren van de Camellia sinensis plant of de theeplant. Die plant komt oorspronkelijk uit oost Azië. Het is een populaire drank in verschillende delen van de wereld.

De bladeren zijn een rijke bron aan anti-oxidanten en bevatten een relatief hoge hoeveelheid vitamine C. En zijn in het verleden reeds gebruikt geweest om verschillende aandoeningen te behandelen zoals hoge cholesterol, verschillende soorten kanker, diabetes, leverziekten en darmproblemen.

De supplementen zijn verkrijgbaar als thee maar ook als vloeibaar extract en in capsules. Wanneer je van plan bent om thee te gebruiken voor medische doeleinden praat je daar best over met een dokter, gespecialiseerd in dit soort materie.

Groene thee regelt oestrogeen niveau

De hoeveelheid oestrogeen in het bloed was 13% lager bij vrouwen die regelmatig groene thee drinken, vergeleken met vrouwen die onregelmatig groene thee drinken. Deze studie werd uitgevoerd voor het blad Carcinogenesis in mei 2005.

groene theevelden

Toch vroegen de auteurs van de studie meer onderzoek om de rol te begrijpen van groene thee om ernstige aandoeningen die in nauw verband staan met hoge oestrogeenwaarden te kunnen voorkomen zoals borstkanker.

Een andere studie die in 2006 werd voorgesteld op de bijeenkomst van de American Association of Cancer Research toonde aan dat groene thee gelijke anti-oestrogene effecten heeft als het medicijn Tamoxifen.

Tamoxifen is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan vrouwen met borstkanker. Dus werd aangetoond dat het drinken van groene thee, positief zou zijn voor vrouwen met borstkanker. Hoewel er toch meer onderzoek moet gedaan worden om effectief groene thee te kunnen gebruiken als vervanger voor de bestaande anti-oestrogene medicijnen.

Nog een onderzoek werd uitgevoerd bij 181 Japans/Amerikaanse vrouwen (bron). Van deze vrouwen bevonden zich 72 vrouwen reeds na de menopauze. Er werd een controle gedaan op de urine van deze vrouwen. Men ging ook na wat ze dronken. Daarbij werd groene thee, zwarte thee, koffie en frisdrank opgenomen.

Men kwam tot de conclusie dat de vrouwen na de menopauze, die groene thee dronken zo’n 20% minder oestrogeen in de urine hadden. Dat betekent dat ze oestrogeen beter opnemen en verwerken in het lichaam. Men zag niet dezelfde effecten bij de vrouwen die zwarte thee dronken.

Men zag in dit onderzoek echter geen verschil tussen de oestrogeenwaarden bij jongere vrouwen. Dit deed de onderzoekers tot de conclusie komen dat groene thee heel positief is voor vrouwen na de menopauze. En dat het hen kan beschermen tegen borstkanker.

Opvliegers

opvliegers

Groene thee heeft aangetoond zeer krachtig te zijn tegen opvliegers. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die dit effect reeds konden aantonen. We zien onder meer dat vrouwen die groene thee drinken zo’n 13% minder oestrogeen hebben. Terwijl vrouwen die zwarte thee drinken, zo’n 19% meer oestrogeen hebben.

Daarbij stelde men ook vast dat de symptomen zoals opvliegers met zo’n 47% gingen dalen. En dat na 2 maanden meer ernstige problemen zoals angst, depressie en de slaapkwaliteit sterk gingen verbeteren.

PMS

Ook tegen de symptomen van PMS kunnen we gebruikmaken van groene thee. De groene thee kan helpen om hoge hoeveelheden oestrogeen te verlagen. Dit zal ervoor zorgen dat de baarmoeder en het hele voortplantingsstelsel op een meer optimale manier zal functioneren. En daarbij bepaalde symptomen zal onderdrukken.

Overgewicht

Ook zouden de antioxidanten en andere werkzame stoffen in groene thee ervoor zorgen dat we sneller gewicht kunnen verliezen. Dit zou onder meer gebeuren door de vetverbranding te stimuleren en daarbij ook het metabolisme te verhogen. We merken ook een daling van de bloedsuiker op. Dit zal er ook voor zorgen dat we minder snel energie zullen opslaan als vet in de vetcellen.

Preventie tegen hartziekten

groene thee beschermt hart

De catechines in groene thee worden gezien als beschermend voor het hart en kan helpen in de preventie tegen hartziekten. Hoewel er controverse bestaat rond deze effecten, toch heeft een onderzoek uit Nederland kunnen aantonen bij 806 mannen tussen de 65 en 84 jaar oud, dat catechines kunnen helpen om 20% van de hartziekten te vermijden. Er werd hier echter geen verband gelegd tussen beroerte en de inname van catechines uit groene thee.

Nog een Nederlandse studie uit 2002 (bron) toonde nog gunstigere resultaten. De studie werd gedaan in Rotterdam en gebeurde bij mannen en vrouwen boven de 55 jaar oud. Daarbij werden maar liefst 4807 mensen gedurende 5 tot 7 jaar gevolgd. De onderzoeken ontdekten dat 375 ml groene thee per dag, het risico op een hartaanval deed dalen met 43%. Daarbij stelde men ook vast dat het risico om te sterven door een hartaanval ging dalen met zo’n 70%.

Nevenwerkingen van groene thee

groene thee drinken

Groene thee bevat cafeïne. En grote hoeveelheden consumeren van deze drank zal leiden tot neveneffecten als slapeloosheid, duizeligheid, verhoogde hartslag, overgeven, maagproblemen,prikkelbaarheid, tot zelfs angstaanvallen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven worden ook aangeraden deze drank te vermijden. Groene thee zou de werking van verschillende medicijnen zoals bloedverdunners, anticonceptiemiddelen en kankermedicijnen beïnvloeden.

Bloedverdunners zullen zoals de naam doet vermoeden, het bloed dunner maken. Ook groene thee heeft soortgelijke effecten. Daardoor krijgen we ook een beschermend effect voor het hart.

De bloedvaten zetten uit waardoor het bloed beter kan vloeien doorheen de bloedvaten. Dit zorgt voor een daling van de bloeddruk. Wanneer we reeds bloedverdunners gebruiken in de vorm van medicatie kan het risico op inwendige of uitwendige bloedingen toenemen.

Anticonceptiemiddelen bevatten allemaal een bepaalde hoeveelheid oestrogeen. Weten dat groene thee overtollige hoeveelheden oestrogeen gaat aanpakken. Dan kunnen we vaststellen dat groene thee, de werking van anticonceptiemiddelen kan tegenwerken. Al zal dit louter en alleen bij hoge hoeveelheden het geval zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Aangezien dat thee de werking van bepaalde medicijnen kan beïnvloeden dien je vooraleer groene thee te gebruiken voor medische redenen, altijd een dokter erover aanspreken. In de meeste landen wordt groene thee niet gezien als een reguliere geneeswijze.

Vind je deze post interessant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =